1/2 Tas. Wasser; kann durch Orangen- saft ersetzt werden
2 Tas. Mehl
1 Tl. Backpulver
1 Tl. Cream of tartar (*)
1/4 Tl. Salz
Karen: "I've tried an eggless blueberry muffin just the other day,
and it turned out better than I expected. I wanted the muffins to be
Very moist, sweet, and rather dense. " [siehe Heidelbeere-Muffins] "
These " [d.h. die Orangen-Muffins] " came out nicely also, but a
little lighter in texture."
Ofen auf 180 GradC vorheizen, Muffins-Formen ausbuttern.
Orangenschale fein abreiben, Saft ausdruecken.
Tofu mit dem Zucker gut verkneten (oder im Mixer mischen).
Orangenschale, Orangensaft, Oel und Wasser einruehren.
Mehl, Backpulver , Cream of tartar und Salz miteinander vermischen,
mit der Tofu-Orange-Oel-Wasser-Mischung verruehren.
Muffins-Formen fuellen (2/3 voll) und ca. 15 Minuten backen (bis die
Muffins leicht braun werden, bzw. mit Holznadel pruefen: diese muss
nach dem Einstechen sauber herauskommen).
Karen's Bemerkungen: "I always use tofu as an egg-replacer in baked
goods, with excellent results. It may only be luck, or coincidence,
so if you don't have a piece of tofu handy, try omitting it.
These muffins are pretty sweet, so you may want to decrease the
amount of sugar used. The sugar does seem to act as a humectant
though, so the muffins will stay a little moister in storage if you
use more sugar".
(*) Laut Woerterbuch: "Cream of tartar": gereinigter Weinstein,
doppelweinsteinsaures Kali.
From the kitchen of Karen Mintzias@1:102/125, 17.04.94
Gepostet von Rene Gagnaux @ 2:246/1401.58 am 19.04.94